Jagody od wieków uznawane są za owoce wspomagające zdrowie i zapobiegające pojawianiu się wielu chorób. Sama uwielbiam je jeść w każdych ilościach, żeby w lipcu nacieszyć się ich smakiem. Co sprawia, że mają tak cudowne działanie?
Co znajdziemy w jagodach?
Zdrowotne walory jagód wynikają m.in. z wysokiej zawartości antyoksydantów, czyli związków odpowiadających za hamowanie reakcji utleniania w organizmie. Chronią przed nowotworami, niszczeniem skóry oraz starzeniem. Nie bez znaczenia jest duża zawartość witaminy C, która odpowiada m.in. za prawidłowy poziom kolagenu. Jagody zawierają dużą ilość minerałów takich jak magnez, cynk, selen, miedź, żelazo oraz mangan. Co jeszcze znajdziemy w jagodach? Antocyjany, garbniki, procyjanidy, pektyny, kartenoidy, flawonoidy oraz wiele innych składników. To prawdziwa bomba zdrowia.
Działanie jagód
Jagody pożywa się je m.in. w przypadku bólu brzucha, biegunki oraz zatruć. Wykorzystuje się także w stanach zapalnych, gdyż dzięki obecności cyjanidyny i witaminy C mają właściwości przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Uszczelniają naczynia krwionośne, co prowadzi do poprawy jakości skóry. Dzięki zawartości witamin, skóra staje się jędrniejsza, gładsza i lepiej odżywiona. Pomocne są tu właściwości ściągające, które łagodzą stany zapalne skóry i dbają o optymalny stan błon śluzowych. To jednak nie koniec pozytywnych aspektów. Te pyszne owoce zmniejszają przy okazji poziomom „złego” cholesterolu LDL i zwiększają poziom „dobrego” HDL.
Przepis na koktajl
Z jagód możesz przygotować pyszny i zdrowy koktajl, który zastąpi Ci drugie śniadanie lub podwieczorek? Jak to zrobić? Wystarczy, że do blendera wrzucisz dużą garść jagód, małego banana pokrojonego w plasterki, kilka listków mięty, łyżeczkę ksylitolu (można zastąpić cukrem), 1/2 szklanki mleka kokosowego (można zastąpić krowim lub innym). Wszystko wymieszaj ze sobą i gotowe! Smacznego! 🙂
Sezon na jagody jest stosunkowo krótki, trwa w okolicach lipca i sierpnia, jednak z cudownej mocy jagód możemy korzystać przez cały rok. Wystarczy zamknąć je w pojemnikach i zamrozić.