Harmonique

Dieta oczyszczająca – nasz sposób na wiosnę

Dieta oczyszczająca – geneza i warunki

Naszedł czas porządków. Upiększamy przestrzeń, porządkujemy, wyrzucamy, segregujemy aby zapanował ład i harmonia w domu i mieszkaniu. Ale jakże często zapominamy o uporządkowaniu i oczyszczeniu tego co najważniejsze – własnego organizmu. I czy w ogóle to robimy?

Wiosna to najlepszy czas na diety oczyszczające. To idealny moment by pozbyć się toksyn tłuszczu, który zgromadziliśmy przez okres zimowy. Wiosna budzi do życia, daję energię, zapał i zachęca do działania. Wykorzystajmy to i zróbmy prezent swojemu organizmowi, by mógł sprawnie i bez dolegliwości służyć nam przez lata. W dzisiejszych czasach pełni świadomości, już wiemy jak zbawienny wpływ na nasze zdrowie ma dieta. „Wasze pożywienie będzie waszym lekarstwem” tak oznajmił przed dwudziesto pięcioma wiekami Hipokrates. Pomimo to współczesny człowiek często o tym zapomina, odstaje od praw natury a zasady życia w zgodzie z naturą odchodzą do lamusa stają się bezużyteczne i niejednokrotnie wyśmiewane. Na każdą dolegliwość jest odpowiedź w postaci tabletek. Czasem jestem przerażona jadąc samochodem i słuchając radia, z którego zalewa mnie wprost lawina reklam zachwalających wspaniałe lekarstwa na zgagę, na chorą wątrobę, na depresję itp. Do tego żywność przetworzona składająca się głównie z składników chemicznych, zawierająca konserwanty, barwniki, stabilizatory. Człowiek zagubił się w pędzie życia, zatracił wewnętrzną harmonię oraz odszedł od zdrowej i naturalnej kuchni . Nic dziwnego, że nasz organizm nie wytrzymuje takiego stanu i chcąc pokazać, że to nie służy naszemu zdrowiu daje sygnały w postaci różnych dolegliwości. Wtedy nadchodzi czas, żeby się zatrzymać pomyśleć i wsłuchać się w potrzeby naszego ciała!! Niestety niejednokrotnie objawy zostają zagłuszone jedynie lekarstwami a sposób życia i codzienna dieta niezmieniona.

W dzisiejszych czasach mamy wprost wysyp alergii, nietolerancji pokarmowych u dzieci. Choroby autoimmunologiczne których przyczyn medycyna akademicka nie może znaleźć. Chora tarczyca, cukrzyca, miażdżyca stają się normą, stanem naturalnym i powszechnym.

Dlatego poświećmy czas naszemu zdrowiu, zadbajmy o nie sami i nie bójmy się ponosić za nie odpowiedzialności. Ono jest najważniejsze dobrze o tym wiemy! Życzymy go wszystkim we wszelkich możliwych okazjach, mamy pełną świadomość jego wagi a mimo to na co dzień podajemy się łakomstwu i starym niezdrowym nawykom. Zaufajmy matce naturze, bo siła tkwi w ludzkim organizmie, który na drodze samooczyszczenia i wewnętrznej przebudowie przy właściwym odżywianiu może samodzielnie wyleczyć większość chorób. Zbilansowana i odpowiednia dieta to klucz do pełni zdrowia.

Jak działa dieta oczyszczająca?

Aby przekonać się o cudownych właściwościach diet oczyszczających, należy ich doświadczyć samemu. Dopóki nie podejmie się próby i nie sprawdzi na swojej skórze książki i porady innych nie przekonają że to właściwa droga ku zdrowiu. Sama to przechodziłam!

Jedną z najskuteczniejszych metod w walce z chorobami, otyłością oraz doskonałą profilaktyką jest odpowiednia dieta oczyszczająca. Ma ona za zadanie przede wszystkim pozbyć się stanów zapalnych, pobudzić systemu odpornościowy do walki z wirusami i infekcjami, zregenerować układ pokarmowy oraz zlikwidować nadwagę. To doskonały pierwszy krok, by usunąć zgromadzone przez lata złogi, toksyny i zacząć nowy zdrowy sposób ożywiania. To niewątpliwie profilaktyka w przypadku chorób a „skutkami ubocznymi”, które zapewne niejedną osobę zaskoczą będzie niesamowity przypływ energii, siły, chęci do działania, oraz poprawa koncentracji.

Dieta oczyszczająca według Anny Kłosińskiej z jej publikacji „Co wiosną Co jesienią? Jedz zgodnie z porami roku” powinna trwać około 7-10 dni. To dieta łagodna i stworzona do samodzielnej realizacji. Autorka podaje jakie podstawowe zasady należy stosować podczas diety by kuracja osiągnęła swój cel. I tak w czasie jej stosowania należy spożywać warzywa niskokaloryczne ubogie w białko oraz tłuszcze – marchew kapusta, ogórki (zwłaszcza kiszone), selery, pietruszka, kalafior, chrzan, rzodkiewka, cebula, por, kabaczki, cukinia dynia, sałata , papryka, pomidor. Dozwolone owoce to jabłka, grejpfruty oraz cytryny. Należy pamiętać o tym, że podczas detoksu:
-warzywa i owoce możemy jeść bez żadnych dodatków z wyjątkiem soku z cytryny i ziół.
-nie możemy pić kawy mocnej herbaty alkoholu ani palić papierosów
-warzywa możemy spożywać w postaci surówek ,soków, zup, warzyw duszonych.
– codziennie należy pić wodę mineralną 1,5 l
– codziennie rano należy wypić szklankę wody z sokiem z cytryny.

W podanej wyżej publikacji autorka podaje przykładowy jadłospis tygodniowy. Jednakże zachęcam również do kreowania własnych potraw według gustów i smaków z uwzględnieniem powyższych zasad. Spróbujcie na pewno wyjdzie Wam to na zdrowie. Nie jest to łatwe zadanie ale przecież zyskując to co najważniejsze w życiu – zdrowie- chyba warto podjąć próbę?!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.