W ostatnim czasie superfoods, czyli żywność o niezwykle korzystnych właściwościach zdrowotnych, stało się bardzo popularne. Na pewno słyszałaś o nasionach chia, algach czy jagodach goji. Jednak wcale nie trzeba szukać aż tak daleko po świecie, żeby zjeść produkty naprawdę zdrowe i korzystne dla organizmu. Czy wiesz, że nawet w Twoim ogródku może rosnąć superfoods?
Czym jest superfoods?
Superfoods (superżywność) to nic innego jak te produkty spożywcze, które pozytywnie wpływają na zdrowie, samopoczucie oraz urodę. W ich skład wchodzą duże ilości witamin i minerałów, stąd ich obecność w jadłospisie sprawia, że organizm zaczyna lepiej funkcjonować. Jesteśmy mniej zmęczeni, mamy więcej sił witalnych, lepiej sypiamy, poprawia się krążenie w ciele i cera wygląda piękniej oraz promienniej.
Jeszcze do niedawna jako superfoods promowano produkty, które pochodziły z Azji czy z Ameryki Środkowej, praktycznie pomijając tę żywność, która rośnie w naszym kraju, a często także w lasach, ogródkach i na polach. Poznaj polskie superfoods!
Superżywność prosto z Polski
1. Siemię lniane
Nie musisz kupować drogich nasion chia, skoro w każdym sklepie za kilka złotych znajdziesz duże opakowanie siemienia lnianego cenionego już przez nasze babcie i prababcie. Siemię świetnie wpływa na prawidłowe trawienie, reguluje pracę jelit, zawiera sporo błonnika. Jeśli często masz podrażnione gardło, kojąco zadziała kisiel z tych maleńkich ziaren. Spożywanie siemienia korzystnie działa na porost zdrowych, mocnych włosów.
2. Orzech włoski
W wielu przydomowych ogrodach znajdziemy drzewa orzecha włoskiego. Warto zbierać jego nasiona i jeść je codziennie, na przykład jako przekąskę bądź dodając do owsianki. Orzechy włoskie są bogate w białko, zawierają argininę, która chroni przed zakrzepami, wspomagają pracę mózgu.
3. Seler
Seler nie jest zbyt popularnym warzywem. Używamy go zazwyczaj wtedy, gdy gotujemy bulion. A to błąd! Seler jest nie tylko niskokaloryczny, ale i zawiera wiele cennych składników. Wzmacnia odporność, poprawia trawienie, zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy, dobrze sprawdza się w dietach redukcyjnych. Frytki z selera to smaczna i prosta do zrobienia przekąska.
4. Pokrzywa
W dzieciństwie każda z nas unikała pokrzywy. Teraz jednak powinnyśmy zaprosić ją do naszego menu. Przede wszystkim pokrzywa ma właściwości moczopędne, co pomaga w oczyszczaniu organizmu i odchudzaniu, a także chroni przed chorobami układu moczowego. Pomaga na trawienie, przyspiesza porost włosów i poprawia stan cery.
5. Czosnek
I na koniec produkt niezwykle wszechstronny, uważany za naturalny antybiotyk. Czosnek wzmacnia serce, reguluje ciśnienie, działa na bakterie, wirusy i grzyby. Jest także świetnym środkiem na poprawę odporności, ma właściwości antyoksydacyjne. Kupując czosnek w sklepie, pamiętaj, by sprawdzić kraj jego pochodzenia. Pakujemy do koszyka polski, a nie chiński czosnek.